Ботевизмът се завърна в Калофер

Стотици жълто-черни почетоха истински своя Патрон

Стотици ботевисти от Пловдив се включиха в честванията за 175-годишнината от рождението на поета и революционер в Калофер, а пролетното време и яркото слънце на Богоявление допринесоха за доброто настроение и широките усмивки.

Организираната от „Фондация Жълто и Черно“ екскурзия, към която се присъединиха Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ Гимназия с Хуманитарен Профил Св. Св. Кирил и Методий, Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ ПГВАД“Христо Ботев“ град Пловдив , както и представителите на Студентския съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ ,се превърна в знаково събитие, а участниците в нея предизвикаха истински фурор и приковаха вниманието на калоферци и гости на града с перфектната си подготовка.

По-специален спомен от Калофер ще запазят гимназистите, които имаха възможността да посетят Даскал Ботевото училище и експозицията в Националния музей „Христо Ботев“, където екскурзоводи на институцията им разказаха любопитни истории от миналото на града и живота на революционера.

Празникът продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Иванка Ботева, където множеството се смеси с организираните привърженици на „Ботев“ Пловдив Клуб на привържениците на Ботев Пловдив, за да се стигне и до кулминацията, в която всички заедно изкачиха 180-те стъпала към върха, за да се преклонят пред великия българин.

На връщане от Калофер автобусите с пловдивчани спряха и в подстъпите на „Футболен комплекс Ботев 1912“ в Коматево, където бяха положени венци и пред най-знаковото за всички ботевисти място – Клубния паметник. Именно пред него д-р Видин Сукарев, историк от регионалния музей в Пловдив и заместник-председател на „Фондация Жълто и Черно“, произнесе кратка, но паметна реч, в която припомни както историята по създаването на Паметника, така и връзката на всички присъстващи институции с футболния клуб.

6 януари 2023 година ще бъде запомнен, защото беше положено ново начало именно от жълто-черната общност, желаеща Ботевите дни отново да се превърнат в най-важните и тържествени дни за всички, обичащи Ботев.